Het AI-oerwoud in onderwijs en L&D: hoe behoud je overzicht?

Met duizenden beschikbare AI-tools voor educatie en L&D kun je makkelijk verdwalen in de jungle van mogelijkheden. Elke week verschijnen nieuwe tools, terwijl platforms zoals LinkedIn overlopen van lijstjes met “de Top 10 beste of “de 100 handigste” tools. Voor onderwijs- en L&D-professionals is het bijna niet te doen om te bepalen welke tools écht waarde toevoegen. Maar als we het landschap goed bekijken, blijkt dat de meeste tools draaien op slechts een handvol krachtige AI-modellen. In dit artikel bied ik alvast wat overzicht en deel ik enkele inzichten over veelgebruikte tools en veelbelovende nieuwkomers.

Foundational models: de kracht achter educatieve AI-tools

De meeste educatieve AI-tools maken gebruik van generatieve AI en zijn gebaseerd op één van de zes grote foundational models: GPT-4 (OpenAI), Gemini 2 (Google), Claude 3.5 (Anthropic), Llama 3.3 (Meta), Grok 2 (X), en Nova (Amazon). Met name de eerste vier worden breed toegepast in educatieve software. Dit betekent dat veel tools in de basis dezelfde technologie gebruiken, maar ze onderscheiden zich door hoe die technologie wordt ingezet en wat het oplevert voor de gebruiker.

Bij het kiezen van een AI-tool is het dus belangrijk om verder te kijken dan de hype. Welke voordelen biedt de tool? Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de leverancier? En welk probleem lost het daadwerkelijk op? Onderstaand een overzichtje van tools die ik steeds vaker tegenkom:  

Interessante nieuwkomers

Naast bewezen tools zijn er ook veel innovatieve start-ups die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Dit zijn er een paar die ik interessant vindt:

  1. Edthena: Een tool voor video-gebaseerde feedback voor docenten in opleiding.
  2. Sana Labs: Gepersonaliseerde L&D-platforms gebaseerd op AI.
  3. Kodable: Voor kinderen om spelenderwijs programmeren te leren.
  4. Wooclap: Interactieve polls en quizzen die real-time feedback geven.
  5. Hubert.ai: Automatische evaluaties van cursussen en trainingen.

Zelf doen: ontketen je eigen creativiteit met AI 

Steeds meer docenten en trainers behoren tot de groep early adopters die niet alleen AI-tools gebruiken, maar ook zelf toepassingen bouwen met behulp van foundational models zoals GPT en Claude. Het mooie is: je hebt hiervoor geen programmeerervaring nodig. Met gewone mensentaal kun je AI vragen oplossingen uit te werken voor problemen die je in jouw onderwijs of trainingspraktijk tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een AI-tutor die taalvaardigheden oefent, een tool die je studenten helpt klinisch te redeneren, of een hulpmiddel om snel activerende leerwerkvormen te bedenken voor je lessen. 

Wil je dit zelf ervaren? Schrijf je dan in voor het AI Learning Lab, een tweedaagse workshop van Jeroen Krouwels en Marcel de Leeuwe. Hier leer je alles wat zij hebben geleerd over AI en ontwikkel je direct je eigen tools in mini-projecten tijdens de workshop. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met concrete, zelfgemaakte toepassingen die je meteen in jouw eigen werkpraktijk kunt inzetten. Ga aan de slag en word ook een leermeester in AI!

AI als Bondgenoot: naar persoonlijker en effectiever leren in de 21e Eeuw

AI verandert fundamenteel de manier waarop we leren en ontwikkelen. De kracht van AI ligt niet alleen in het versnellen en personaliseren van leerprocessen, maar ook in het bevrijden van professionals van routinematige taken. Hierdoor ontstaat ruimte voor wat écht belangrijk is voor leren: persoonlijke aandacht en begeleiding. Educatie en L&D draaien namelijk niet primair om kennisoverdracht, we vergeten het meest van wat we te horen krijgen in een les. Het gaat vooral om het ontwikkelen van inzichten, vaardigheden en wijsheid – gebieden waarin menselijke begeleiding onmisbaar blijft. 

Met de hulp van AI kunnen docenten en trainers veel effectiever inspelen op individuele leerbehoeften, bijvoorbeeld door adaptieve leermodules en realtime feedback. Tools die content automatisch genereren en analyseren, maken het mogelijk om sneller te innoveren, terwijl data nieuwe inzichten biedt in leergedrag en resultaten. Dit versterkt de rol van de professional als procesbegeleider en mentor. 

Tegelijkertijd heeft AI een transformerende kracht op de organisatie van leren zelf. Door traditionele modellen los te laten en onderwijs en L&D af te stemmen op een AI-gedreven wereld, kunnen we leren inclusiever en toegankelijker maken. 

Kortom, AI is geen vervanging van de professional, maar een waardevolle bondgenoot die helpt het leren persoonlijker, effectiever en betekenisvoller te maken. De uitdaging ligt in het benutten van deze mogelijkheden op een duurzame en verantwoorde manier. Door leerlandschappen anders in te richten, en theorielessen en lectures te vervangen door actieve werkvormen onder begeleiding van docenten in de rol van “leermeesters van de 21e eeuw”: professionals met niet alleen gedegen vakkennis, maar daarnaast vooral inzicht in hoe mensen leren en grote vaardigheid in het werken met AI-toepassingen.

SHARE POST

Meer inspiratie

Recensie: Stop met innoveren, start met duurzaam veranderen

5 Redenen om AI voorzichtig te gebruiken

Blog: De Toekomst van onderwijs met generatieve AI – kans of uitdaging?

Neem contact op

Laat hier je gegevens achter, we nemen snel contact met je op!